Traži

Tags
Hrvatska

Hrvatska

Prvi ovogodišnji rezultati žetve

Image
Soja žetva
Body

Očekivano i na vrijeme počela je žetva soje na hrvatskim poljima, za razliku od prošlosezonskih vremenskih uvjeta ovogodišnji su naklonjeni poljoprivrednicima po pitanju same žetve.

Zahvaljujući dovoljnoj količini padalina tijekom sezone i optimalnim temperaturama, očekuju se visoki prinosi ove godine.

Žetva je započela košnjom vrlo ranih grupa soje (000 i 00), a ubrzo su pristigle i soje nulte grupe dozrijevanja poput sorte ES Tribor.

U nastavku vam donosimo rezultate prinosa ostvarenih na našim proizvodnim površinama u Okučanima gdje su bile posijane rane sorte 000 i 00, kao i rezultate pokusa iz Koške i Drenovaca.

ES Albator (00) ostvario je zavidan prinos od 3.723 kg/ha, Aurelina kao vrlo rana sorta, grupe dozrijavanja 000, ostvarila je prinos od 3.304 kg/ha te Lissabon kao najranija sorta soje grupe zrenja 000, 2.903 kg/ha.

Usporedno sa rezultatima naše proizvodnje, visoki prinosi ostvareni su i na pokusima koje su vrijedno odradili naši proizvođači.

Prvi rezultati sa terena dolaze od naših proizvođača iz Koške. Žetva je obavljena 7. rujna te je naša rana sorta Maestral (00) ostvarila rekordan prinos od 4.550 kg/ha, uz njega i Aurelina čiji je prinos dosegao visokih 4.320 kg/ha. Značajni prinosi ostvareni su i kod sorata Lissabon 4.182 kg/ha, ES Comandor 3.975 kg/ha te ES Albator 3.631 kg/ha.

11. rujna obavljena je i žetva pokusa kod našeg tehnološko-komercijalnog savjetnika Marina Kalistovića iz Drenovaca. Iako je pokus nastradao zbog nevremena koje je pogodilo cijelu Hrvatsku 19. srpnja ove godine, a ponajviše krajnji istok Hrvatske, s jakim udarima vjetra praćenim snažnim oborinama i tučom, kolega Marin je ostvario dobre prinose. Sorta ES Tribor, nulte grupe zrenja, ostvarila je prinos od 3.812 kg/ha, a uz njega srednje kasne sorte grupe I, ES Conqueror, ES Mediator i ES Pallador dosegle su prinos u prosjeku od 3.745 kg/ha.

U nadolazećim danima očekujemo žetvu i rezultate ostalih grupa zrenja sa visokim i stabilnim prinosima.

Nakon ovakvih prvih rezultata sa terena možemo reći da Maestral opravdava svoje ime kao vrlo rana sorta visokog potencijala prinosa, otporna na polijeganje te odlikama krupnog zrna.

Lissabon, iako najranija, naša je najprodavanija sorta soje grupe 000 kojom si možete osigurati dvije žetve godišnje.

Sve naše soje grupe zrenja 000 u našoj listi su zbog svoje kratke vegetacije namijenjene za sjetvu u kasnijim rokovima sjetve – od kraja travnja pa sve do 25. lipnja nakon žetve ječma. Vrlo često nam poljoprivrednici javljaju da su uspjeli posijati postrnu soju poslije naše vrlo rane pšenice Basilio što također može biti jedna od mogućnosti.

Naposlijetku, nadamo se da su se soje pogođene teškim nevremenom uspjele oporaviti, za sada prinosi su tu, te našim poljoprivrednicima želimo uspješnu i bogatu žetvu.