Group
Lokalna i međunarodna
implementacija

Traži

Grupa

O nama

Champs à renseigner
Texte

 

Axereal je vodeća Poljoprivredno-prehrambena kooperacija prisutna u Francuskoj i u svijetu, specijalizirana za otkup žitarica i za preradu žitarica namijenjenih tržištu slada, mlinarstva i stočne hrane.

Axereal otkupljuje i valorizira 4,5 milijuna tona žita, okuplja 12 700 poljoprivrednika i gotovo 4 000 zaposlenih i ostvaruje promet od oko 3 milijarde eura.

Champs à renseigner
Image standard
Who we are

Akter poljoprivredne i prehrambene tranzicije

Champs à renseigner
Texte

Naša misija: dodati vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji poljoprivrednika iz naše regije razvojem održivih i konkurentnih industrija i stvaranjem vrijednosti u čitavom poljoprivredno-prehrambenom lancu, od proizvođača do potrošača.

Naša ambicija: doprinijeti razvoju kvalitetne opskrbe hranom, pozicionirajući se kao glavni igrač u poljoprivrednoj tranziciji

Axereal svoju poljoprivrednu djelatnost razvija u srcu jedne od glavnih europskih regija za proizvodnju žitarica. Teritorij pokriva 16 odsjeka. 

Lokacije grupe

Champs à renseigner

Model grupe

Champs à renseigner
Texte

Activities
 

Stojimo čvrsto na put prema održivom rastu, Axereal je predaniji više nego ikad, služiti svojim poljoprivrednicima, kupcima i potrošačima.

Unatoč brojnim poteškoćama s kojima smo se suočili tijekom protekle godine (krize uzrokovane koronavirusom i izazovnih vremenskih prilika), zadružni model nastavlja pokazivati svoju iznimnu važnost.

Strategija

Champs à renseigner
Texte

Unatoč svim preprekama koje je donijela prošla godina, naš kooperativni model je pokazao svoju snagu i sposobnost prilagođavanja. Grupa je sada strukturirana od dvije divizije, poljoprivredni i prerađivački kanali s jedne strane te proizvodnja slada s druge strane, i nastavljamo težiti održivom rastu dok podržavamo poljoprivrednu i prehrambenu tranziciju.

 

Champs à renseigner
Texte

U današnjem sve fluidnijem i neizvjesnijem okruženju, koje su Axerealove ambicije?

Jean-François Loiseau:  U duhu suradnje, udružujemo se i kontinuirano radimo na proizvodnji sigurnih količina žitarica i dodavanju vrijednosti dok je prenosimo našim kupcima u Francuskoj i diljem svijeta prilagođavajući se njihovim potrebama i promjenama u potrošačkim navikama pojačanim pandemijom. Sposobnost prilagođavanja našeg modela sastavni je dio filozofije Axereala, a kao Grupa predani smo poštivanju zemlje, muškaraca i žena koji na njoj rade. Slijedom toga, nastojimo iskoristiti sve mogućnosti s potencijalom za otvaranje novih budućih tržišta za naše kooperante.

Kakav uspjeh su ostvarili timovi tijekom prošle godine?

Paul-Yves L’Anthoën: Predanost pokazana od strane našeg osoblja bila je uzorna i izvanredna i zaista im moramo čestitati na tome. Prilagodili su se ovom vremenu bez presedana i doveli poslovanje na izrazito visoke razine koje su ispunile očekivanja naših kupaca, unatoč ograničenjima nametnutim zbog pandemije.

 

Citation

Želimo učiniti Axereal prekursorom pomaka prema održivim poljoprivrednim modelima.

Infos citation
Jean-François Loiseau, Izvršni direktor, Axereal
Image standard
paul-yves-l-anthoen
Champs à renseigner
Image standard
Jean-François Loiseau
Texte

 

Koja je vaša ocjena 2020.-2021. godine?

PYL: Uz pad od 10% na globalnom tržištu piva tijekom pandemije, žetva 2020. odgovara povijesnom najnižem nivou iz 2016. godine. Dakle, pretrpjeli smo dvije loše godine u posljednjih pet! Unatoč tome, naša Grupa nije odustala od putanje održivog rasta koju slijedi te je zabilježila snažne financijske rezultate i solidne operativne i prodajne rezultate. Postigli smo dobit prije kamata, poreza i amortizacije od 165 milijuna eura i značajno poboljšali operativni protok novca, te smo tako u mogućnosti održati svoje objavljene prognoze. Uz to, nastavljamo provoditi naše obveze prema društveno odgovornom poslovanju unutar Grupe. Vrijeme je pokazalo da su naše prošle odluke bile ispravne, a mi smo u poziciji da zadržimo svoju putanju i s povjerenjem gledamo u budućnost. Naš napredak u sektoru slada daje vrlo pozitivne rezultate: sada vodimo proizvodne operacije na pet kontinenata. Axereal je postao svjetski proizvođač i prerađivač žitarica, a posebno pivarskog ječma. Industrijske tvornice slada koje smo nedavno dodali našem portfoliju, dovodeći Grupu u vlasništvo ukupno 27 sladara, pokazuju se kao strateški uspjeh u smislu rasta ostvarenog za poslovanje. Osim toga, tijekom pandemije, naša snažna komercijalna prisutnost na južnoj hemisferi pomogla nam je da prebrodimo privremeni pad prodaje u Europi. Konačno, u obje naše divizije ojačali smo naše bliske veze s našim kupcima i dobavljačima. Radimo zajedno i inoviramo kako bismo odgovorili na izazove tranzicije prehrambene industrije, zauzeli novi pristup proizvodnji i služili potrebama društva, ne gubeći iz vida važnost pružanja mjerljivih rezultata.
 

Champs à renseigner
Image standard
Bureau ax
Texte

Kakvi su vaši planovi u pogledu održivog razvoja?

JFL: Želimo učiniti Axereal prekursorom pomaka prema održivim poljoprivrednim modelima. Što predstavlja razlog uspostavljanja kanala kako bismo stvorili više zajedničkih vrijednosti između naših kupaca i poljoprivrednika. Ubrzali smo taj proces u prošloj godini: 2021. godine proizveli smo 700.000 tona žitarica. S ovom izvedbom smo na dobrom putu za postizanje cilja u 2022. godini (1 milijun tona). Također smo vodeći u vidu kanala održive poljoprivrede i smanjenja utjecaja na okoliš, s našim radom na postavljanju ambiciozne strategije ugljika. Osim toga, nastavljamo s naporima da smanjimo emisiju stakleničkih plinova koji nastaju našim aktivnostima.

Citation

Groupa nije odstupila od putanje održivog rasta koju slijedi te je zabilježila snažne financijske rezultate i solidne operativne i prodajne rezultate.

Infos citation
Paul-Yves L’Anthoën, Glavni izvršni direktor
Texte

Što poduzimate u pogledu inovacija i agronomije?

PYL: Kao pioniri tranzicije u poljoprivredi i prehrani, neprestano tražimo nove načine dodavanja vrijednosti proizvodnji naših kooperanata koji će je učiniti boljom za potrebe naših kupaca. Agronomska podrška, a posebno rješenja za smanjenje upotrebe inputa, nalaze se u središtu naše strategije inovacija i rasta. Naš cilj je razviti, u partnerstvu sa svim našim dionicima, održive i kolaborativne alternative koje nas izdvajaju. Što se tiče prerade hrane, možemo upotrijebiti nove tehnologije za izravno povezivanje s potrošačima, kako za razmjenu informacija o tome kakav je život u našim sektorima, tako i za demonstraciju odgovorne proizvođačke prakse, na primjer u području uzgoja životinja ili tijekom prerade. Osim toga, zahvaljujući masovnom usvajanju digitalnih alata, uspjeli smo poboljšati učinak naših timova na terenu i kvalitetu njihovog rada. Ti su alati doveli do mjerljivih poboljšanja u područjima kao što su logistika i proizvodni tijek, platforme za e-trgovinu i radni uvjeti osoblja.