Traži

Tags
Grupa

Grupa

Održiva energija: Pokretanje solarne termoelektrane za Boortmalt.

Image
Boortmalt plant
Groupe paragraphe
Champs à renseigner
Texte

Nakon kogeneracijskog postrojenja na biomasu, tvornica slada Boortmalt u Issoudunu u Francuskoj sada se može osloniti na solarnu termoelektranu za potrebe grijanja. 20. rujna 2021. godine svečano je otvorena solarna termoelektrana od 14 252 m2  financirana od strane Kyotherma uz potporu ADEME-a. Postrojenje godišnje proizvodi 8,5 GWh održive, niskougljične topline, što predstavlja oko 10 % potreba lokacije. 

Ovom instalacijom će se izbjeći godišnje ispuštanje 2 100 tona CO2 u atmosferu, što predstavlja ekvivalent godišnjim emisijama od  1050 automobila. Zahvaljujući novoj instalaciji, 50 % topline potrebne za rad sladare sada dolazi iz održivihizvora. Predviđa se da će se taj udio povećati u narednim godinama.             

 Održivi razvoj: stup Axerealovog modela     

''Tvornica slada Issoudun, povijesno mjesto za preradu slada kooperacije, odigrala je ključnu ulogu u našem industrijskom razvoju. Tijekom godina uspijela se modernizirati kako bi integrirala vrhunske tehnologije za sve održiviju proizvodnju slada. Danas savršeno utjelovljuje dinamiku naše putanje koja ima za cilj ubrzati poljoprivrednu i prehrambenu tranziciju", objašnjava Jean-François Loiseau, predsjednik Axereal grupe. Ovaj veliki objekt dio je ukupne strategije održivog razvoja grupe Axereal. ""Naš cilj je povećati profitabilnost usredotočujući se na strukturiranje lanca opskrbe. Ekološki prihvatljiva proizvodnja, HVE, proizvodnja s niskim udjelom ugljika, skladištenje žitarica nove generacije: usvajamo vodeći pristup u ovim i drugim temama. Svaki korak prema održivijoj proizvodnji je još jedan korak prema ispunjavanju očekivanja naših kupaca, a u konačnici i potrošača", objašnjava Paul-Yves L'Anthoën, izvršni direktor grupe Axéréal.                                                                                                                                    

Redukcija ugljičnog otiska kao prioritet svjetskog lidera u proizvodnji slada: Boortmalt.

Proizvodnja slada na održiv način zahtijeva svakodnevnu predanost kontinuiranom poboljšanju. Smanjenje potrošnje energije i smanjenje emisije plinova jedan je od četiri Boortmaltova glavna cilja održivosti zajedno s očuvanjem vode, održivom poljoprivredom te zdravstvenim i sigurnosnim pitanjima. "Naš cilj je smanjiti emisiju CO2 za najmanje 50% do 2030. na cijelom globalnom perimetru Boortmalta, čime ćemo biti u skladu s Pariškim klimatskim sporazumima," objašnjava Yvan Schaepman, izvršni direktor Boortmalta (sladara Axereal grupe) . Boortmalt već nekoliko godina ulaže u alternativne izvore energije kako bi smanjio emisije ugljika i ograničio potrošnju fosilnih goriva. Nalazište Issoudun jedno je od najnaprednijih sladovara u procesu dekarbonizacije i to danas još jednom dokazuje."