Soybean seeds slider

Traži

Soja

Proizvodnja soje

Champs à renseigner
Texte
Sjetvom certificiranog sjemena proizvedenog u Hrvatskoj pridržavamo dobru poljoprivrednu praksu uzgoja NE GMO soje.
Za soju se još uvijek govori kao o kulturi budućnosti radi njezina sastava i široke primjene. Vrlo važan popratni proizvod kod soje je sojina sačma ili pogača koja predstavlja nezamjenjivu proteinsko – bjelančevinastu komponentu za izradu krmnih smjesa.
Sojina sačma je značajan i jeftin izvor proteina kako za hranu za životinje tako i za mnoga pakirana gotova jela za ljudsku upotrebu. Na primjer, proizvodi od soje, kao što je teksturni ili teksturizirani biljni protein (TVP) sastoji su u mnogim nadomjescima mesa i mliječnih proizvoda.

Sorte

Champs à renseigner
Texte

Image lien
ES Mentor seeds
Image lien 2
Maestral
Image lien 3
ES Albator
Image lien
Betty seeds
Image lien 2
ES Advisor seeds
Image lien 3
ES Tribor seeds
Image lien
Avril seeds
Image lien 2
ES Pallador variety
Image lien 3
ES Mediator seeds
Image lien
ES Conqueror
Image lien 2
Lissabon variety
Image lien 3
ES Comandor2
Image lien
Aurelina
Image lien 2
Alvesta

Postrna sjetva soje

Champs à renseigner
Texte

Posljednjih godina Axereal Croatia razvija inovativnu tehnologiju N-MAX tehnologiju koja predstavlja dorađeno sjeme soje s visokokvalitetnim inokulantom. Potičemo naše kooperante da postrno siju soju nakon žetve ječma. Dupla žetva osigurava dupli profit sa sortom Lissabon.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za uzgoj postrne soje.

1. ŽETVA PREDUSJEVA

Žetvu je potrebno obaviti što prije, odnosno čim usjev dostigne tehnološku zrelost.  Za sjetvu postrnog usjeva od izrazite važnosti je svaki dan vegetacije, i kroz godine smo ustanovili da na visinu prinosa postrne kulture direktno utječe vrijeme sjetve.

Potrebno je postaviti heder kombajna što niže kako ne bismo imali visoku slamu, dok je sječku kombajna potrebno namjestiti tako da se slama što više usitni i rastrese po njivi. Ukoliko prikupljate slamu (balirate) i uklanjate ju sa njive, potrebno je to napraviti što je prije moguće.

2. PRIPREMA I ZAŠTITA ZEMLJIŠTA

Nakon žetvepreusjeva, poželjno je plitko potanjurati teškim tanjuračama na dubinu od 10 do 15 cm. Od velikog značaja, u postrnoj sjetvi, je mogućnost navodnjavanja.

Sjetvu obaviti direktnim žitnim sijačicama koje imaju diskosne ulagače i dodatne redove tanjurača ispred sjetvenih elemenata. Tanjurače ispred sjetvenih elemenata će napraviti dodatnu obradu tla, dok će se diskosni ulagači pogrinuti da sjeme ne ostaje na površini.

Razmak između redova može biti 12,5 - 25 cm, razmak od 50 cm je prihvatljiv.

Sjetvena norma  sorte Lissabon je 600 000 zrna/ha.

Tijekom postrne sjetve, zemlja je poprilično topla, što znači da klijanje soje možete očekivati kroz 2 - 3 dana, a za nekoliko dana već možete vidjeti redove. Nakon sjetve potrebno je obaviti minimalno jedno navodnjavanje kako bi se postigao optimalni sklop.

3. GNOJIDBA POSTRNE SOJE

Bilo bi dobro kad bi napravili analizu zemljišta nakon žetve predusjeva pri čemu bi dobili podatak koliko je dušika ostalo u površinskom sloju zemljišta. Po potrebi uraditi jednu prihranu dušičnim gnojivom koji sadrži dušik u lakopristupačnom obliku.

Ukoliko primjetite u vašem usjevu soje da biljke nemaju lijepu zelenu boju nego više žućkastu, postoji mogućnost da je došlo do dušične depresije odnosno da mikroorganizmi koriste dostupni dušik za razgradju žetvenih ostataka, pri čemu sprečavaju soju u korištenju dušika. 

4. ZAŠTITA POSTRNE SOJE

Tehnologija zaštite od korova uvelike se razlikuje od tehnologije soje iz proljetne sjetve. Tretmane protiv korova obavljavati samo ako je  neophodan tretman nekim od sredstava, preporuča se upotreba split aplikacije i po potrebi se radi samo jedna split aplikacija. U skladu sa strukom - obavezno uzeti u obzir vremenske prilike i ne tretirati usjeve na visokim temperaturama.

Međuredna kultivacija moguća samo ako je soja posijana u međuredni razmak od 50 cm.

5. ŽETVA POSTRNE SOJE

Postrna soja doseže tehnološku zrelost 90 - 100 dana nakon nicanja, što znači da usjev posjian sredinom lipnja dolazi za žetvu krajem rujna - odnosno u isto vrijeme kada se kombajnira soja kasne grupe zrenja.

 

Rezultati 2021

Katalog soje

Champs à renseigner